Povodom Svjetskog dana vještina mladih Ujedinjenih naroda u petak, 15. srpnja, na zajedničkoj konferenciji za medije najavljena je kampanja „Vještine za život – putokaz za bolji svijet“ kao i Festival vještina za život koji će se tijekom Smotre održati u Lovincu od 29. srpnja do 1. kolovoza.

Organizatori kampanje i Festivala su, uz Savez izviđača Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite, Hrvatski Crveni križ, Hrvatska gorska služba spašavanja i Hrvatska zajednica tehničke kulture. Pokrovitelji su Središnji državni ured za demografiju i mlade, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Američka gospodarska komora i Messengers of Peace – program Svjetske skautske organizacije.

Predstavnici organizatora izrazili su svoje oduševljenje zajedničkom kampanjom te istaknuli njezin izniman značaj u vrijeme kad su djeca i mladi sve više otuđeni, ali i u jeku brojnih turbulentnih i katastrofalnih događaja koji su nas snašli proteklih nekoliko godina. Zaključili su kako nam za funkcionalno društvo trebaju funkcionalni pojedinci, kao i da se samo kao stabilna i povezana zajednica možemo nositi s kriznim situacijama.

Festival vještina za život – prvi takav festival u Hrvatskoj, bit će otvoren i za javnost, a ponudit će mladima iz čitave Hrvatske mogućnost besplatnog sudjelovanja u više od 100 različitih aktivnosti i radionica.